Andra linser

Som du vet så finns det även andra typer av korttidslinser än just månadslinser. Du hittar även endagslinser och dygnetruntlinser i denna kategori. För dig som inte vill ha linser på heltid utan mer letar efter ett alternativ till dina glasögon kan endagslinser passa bättre och vara billigare. Men det är inte säkert att dem kan korrigera ditt synfel fullt ut om du har brytningsfel som är mer svårartade. Då kanske du måste ha månadslinser ändå, annars så kan man i stort sett korrigera alla synfel idag med endagslinser.

linsetui

Endaglinser passar även dig med en aktiv livsstil, du kanske varken har tid eller ork att rengöra och pyssla med dina linser på kvällen och morgonen? Då är det perfekt med endagslinser. Varje gång du ska använda ett par så tar du ett nytt från asken, öppnar och sätter i ögonen. På kvällen när du tar ut dem så är det bara att kasta i papperskorgen. Inget kladd med linsvätskor och annat alltså. En del menar även att det blir mer hygieniskt med endagslinser eftersom att optiker och ögonläkare anser att det blir mindre risk för bakterier och sjukdomar ju oftare du byter linser. Detta stämmer till viss del men det är inte större risk med tillexempel månadslinser så länge du följer instruktionerna. Hygienen måste man ju alltid var noga med.

När det kommer till dygnetruntlinser så är det inte alla linsbärare som kan ha dem just dygnet runt. En del har så torra ögon att man snarare har fått dygnetruntlinser för att man ska kunna ha linser överhuvudtaget. Är det så får man behandla dem som vanliga månadslinser helt enkelt. Men om man kan ha dygnetruntlinser just dygnet runt, ja då brukar man kunna ha dem i mellan två och fyra veckor i taget. Hur länge är väldigt individuellt. Det speciella med dygnetruntlinser är att dem är tillverkade av ett speciellt och banbrytande material, silikonhydrogel. Detta material släpper igenom extra mycket syre till ögat vilket gör att man alltså kan sova med dem också. Fråga din optiker om du kan ha dygnetruntlinser.