Aktuellt recept

Oftast är det billigare att beställa sina linser online i någon av de webbshoppar som finns. Då är det viktigt att tänka på att du som kund måste ha ett aktuellt recept. Det innebär att det inte ska vara mer än ett år sedan som du var och gjorde en synundersökning för linser hos en legitimerad optiker. När man gjort det så har man ett linsrecept, det anger vilka styrkor du ska ha på dina linser, om du har brytningsfel och diameter samt baskurva. Allt för att linserna ska passa just dina ögon så bra som möjligt. Alla människor har faktiskt inte likadana ögon.

Undersökning hos optikern

När man ska göra en synundersökning hos optikern och man vill ha ett recept för linser, ja då måste man säga till att man vill göra en synundersökning för linser när man bokar. Den går nämligen inte till på samma sätt som en ”vanlig” synundersökning för glasögon. Man gör fler tester och styrkorna blir inte samma eftersom att en kontaktlins ligger på ögat medan glasögon hamnar en bit ifrån. Har man glasögon i vanliga fall ska man alltid ta med dem till optikern när man ska göra en undersökning.

Först kommer optikern att börja med att undersöka din allmänna syn, hur dina ögon samarbetar och hur ögats inre tryck ser ut med mera. Man mäter hur ögat bryter ljus som kommer in i ögat och så vidare. Sedan när man har alla dessa parametrar så undersöks din hornhinna ordentligt. Alla människor kan inte bära linser och därför undersöker man din hornhinna för att se att det inte finns några uppenbara hinder för dig att använda kontaktlinser. Är det inga problem så kommer ni nu att tillsammans hitta ett par linser som du kan bära. Man brukar då få börja med att sätta i ett par provlinser hos optikern. Om det finns tid så får man vänta där en stund tills linserna har ”satt sig” och sedan undersöka igen. Annars brukar man få med sig ett par provlinser hem som man sedan ska ha haft i ögat minst två timmar innan nästa besök. Då undersöker man ögonen igen för att se hur dem reagerar på linserna och hur linserna sitter. Passar dem så har du ett färdigt recept, du kan nu välja att få det utskrivet och beställa själv online eller att beställa direkt hos optikern.

Att lära sig sätta in linser i sina ögon är inte särskilt svårt, det gäller att hitta rätt teknik som passar just dig och sedan kommer det gå som en dans. Det gäller bara att ha tålamod och att lyssna på råden från optikern. Har man synfel är det sedan bra att göra en ny undersökning varje år så att man alltid får rätt styrka på sina linser eller glasögon.